Χρονολόγιο

Διερεύνηση των στάσεων, των απόψεων και του ενδιαφέροντος των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Καλύμνου για τον εθελοντισμό.

3ο Γυμνάσιο Καλύμνου

ΓΕΡΟΣΤΑΘΗ ΜΑΡΙΑ

Προστέθηκε: Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2020, 8:23 μμ, Τροποποιήθηκε: Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2020, 8:23 μμ

Το ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε με το εργαλείο Φόρμες της Google και συμπληρώθηκε από 193 στο σύνολο (το μαθητικό δυναμικό του σχολείου είναι 220 μαθητές) μαθητές και μαθήτριες του σχολείου στο εργαστήριο Πληροφορικής κατά το μήνα Νοέμβριο του 2019. Σκοπός του ερωτηματολογίου είναι η διερεύνηση των στάσεων, απόψεων, ενδιαφέροντος και γνώσεων των μαθητών σχετικά με την έννοια του εθελοντισμού τόσο γενικά όσο και στον τόπο τους, μέσα από έντεκα (11) δηλώσεις/ ερωτήσεις. Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και μία ανοικτού τύπου. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη ενασχόλησης των μαθητών με εθελοντικές δραστηριότητες ή έστω ενημέρωσής τους αν θέλουμε να λέμε ότι το σχολείο συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών με την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων, ομαδοσυνεργατικότητας, επικοινωνίας, κριτικής σκέψης και στάσης απέναντι σε προβλήματα και καταστάσεις που αφορούν τον τόπο όπου ζουν αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Οι πολίτες του 21ου αιώνα είναι απαραίτητο να μένουν ενήμεροι σε έννοιες όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και η ενεργός πολιτειότητα.  

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι ερωτήσεις με τα αντίστοιχα γραφήματα και οι αναλύσεις των απαντήσεων.

Ερώτηση 1. Φύλο

Η πρώτη ερώτηση αφορά το φύλο των μαθητών που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. Όπως φαίνεται από το γράφημα οι μαθήτριες του σχολείου είναι περισσότερες σε αριθμό από τα αγόρια με ποσοστά 53,9% και 46,1% αντίστοιχα.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 1. Φύλο. Αριθμός απαντήσεων: 193 απαντήσεις.


Ερώτηση 2. Σε ποια τάξη του Γυμνασίου φοιτάς;

Η ερώτηση αυτή αφορά την κατάταξη των απαντήσεων των μαθητών ανάλογα με την τάξη του Γυμνασίου στην οποία φοιτούν. Όπως φαίνεται από το γράφημα το μεγαλύτερο ποσοστό απαντήσεων προέρχεται από την Α΄ Γυμνασίου (40,9%), ακολουθεί η Γ’ Γυμνασίου (30,6%) και τέλος η Β’ τάξη (28,5%).

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 2. Σε ποια τάξη του Γυμνασίου φοιτάς;. Αριθμός απαντήσεων: 193 απαντήσεις.

Ερώτηση 3. Γνωρίζεις τι είναι "εθελοντισμός";

Όπως φαίνεται από το γράφημα το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών φαίνεται να γνωρίζει τι είναι ο εθελοντισμός ή έστω έχουν ακούσει την έννοια και έχουν αποκτήσει μερικές γνώσεις για το τι πραγματεύεται. Συγκεκριμένα το 70,5% των μαθητών δήλωσε ότι γνωρίζει, το 22,3% ότι έχει περιορισμένη αντίληψη της έννοιας και το 7,2 του μαθητικού δυναμικού αγνοεί εντελώς την έννοια του εθελοντισμού.


Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 3. Γνωρίζεις τι είναι "εθελοντισμός";. Αριθμός απαντήσεων: 193 απαντήσεις.


Ερώτηση 4. Σε ποιο βαθμό θεωρείς τον εαυτό σου ενημερωμένο σχετικά με τον εθελοντισμό;

Η ερώτηση αυτή αφορά το κατα πόσο ένας μαθητής ή μαθήτρια θεωρεί τον ίδιο τον εαυτό του/της ενημερωμένο για τον εθελοντισμό. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, μόνο το 7,3% των μαθητών θεωρούν ότι είναι πλήρως ενημερωμένοι, το 8,9 % επαρκώς ενημερωμένοι, το 46,4% σε ικανοποιητικό βαθμό, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της τάξης του 32,3% θεωρεί ότι είναι ελάχιστα ενημερωμένο και το 5,1% του μαθητικού πληθυσμού δεν έχει καθόλου ενημέρωση.


Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 4. Σε ποιο βαθμό θεωρείς τον εαυτό σου ενημερωμένο σχετικά με τον εθελοντισμό;. Αριθμός απαντήσεων: 192 απαντήσεις.


Ερώτηση 5. Από ποιες πηγές πιστεύεις ότι είναι πιθανό να ενημερώνονται οι νέοι για τον «εθελοντισμό»; Επέλεξε μέχρι 3 απαντήσεις.

Η ερώτηση αυτή διερευνά τις απόψεις των μαθητών όσον αφορά τις πιθανές πηγές από τις οποίες θα μπορούσαν να ενημερωθούν για τον εθελοντισμό. Η συντριπτική πλειοψηφία 87,6% θεωρεί ότι το σχολείο είναι η κύρια πηγή ενημέρωσης σχετικά με την έννοια του εθελοντισμού. Ακολουθούν η Οικογένεια με 45,1%, οι εθελοντικές οργανώσεις με ποσοστό 42%,  το Διαδίκτυο με ποσοστό 35,8%, άλλα ηλεκτρονικά μέσα όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο στο 28%, ο Δήμος με σχετικές εκδηλώσεις στο 20,7%, οι φίλοι με 13,5% και η Πολιτεία με 12,4%.


Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 5. Από ποιες πηγές πιστεύεις ότι είναι πιθανό να ενημερώνονται οι νέοι για τον «εθελοντισμό»; Επέλεξε μέχρι 3 απαντήσεις.. Αριθμός απαντήσεων: 193 απαντήσεις.



Ερώτηση 6.  Έχεις λάβει μέρος σε κάποια εθελοντική δράση στον τόπο σου;

Η ερώτηση αυτή ερευνά αν οι μαθητές έχουν έρθει σε επαφή με τον εθελοντισμό μέσω της υλοποίησης μιας σχετικής δράσης. Όπως προέκυψε το 48,7% έχει συμμετάσχει σε κάποια δραστηριότητα ενώ το 51,3% των μαθητών δεν έχει καμία εμπειρία.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 6. Έχεις λάβει μέρος σε κάποια εθελοντική δράση στον τόπο σου;. Αριθμός απαντήσεων: 193 απαντήσεις.


Ερώτηση 7. Για ποιους λόγους θα ήθελες να γίνεις εθελοντής ή να συμμετέχεις σε κάποια εθελοντική δραστηριότητα; Επέλεξε μέχρι 4 απαντήσεις.

Μέσω της ερώτησης αυτής οι μαθητές δηλώνουν τους λόγους για τους οποίους θα συμμετείχαν απλά σε κάποια εθελοντική δραστηριότητα ή θα γινόταν συστηματικοί εθελοντές. Όπως φαίνεται οι περισσότεροι (86%) θέλουν να προσφέρουν βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται. Ακολουθεί η επιθυμία απόκτησης νέων γνώσεων και εμπειριών (63,2%) και συνεισφοράς στο να επιλυθούν προβλήματα του τόπου τους (62,7%), η συμμετοχή σε ομάδες που εργάζονται για να επιτύχουν ένα κοινό στόχο (56,5%), η καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου (24,4%), η γνωριμία με άλλα άτομα (36,8%). Το ποσοστό των μαθητών οι οποίοι εκδήλωσαν αδιαφορία για τον εθελοντισμό είναι 4.1%.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 7. Για ποιους λόγους θα ήθελες να γίνεις εθελοντής ή να συμμετέχεις σε κάποια εθελοντική δραστηριότητα; Επέλεξε μέχρι 4 απαντήσεις.. Αριθμός απαντήσεων: 193 απαντήσεις.

Ερώτηση 8. Υπάρχουν εθελοντικές οργανώσεις στον τόπο σου;

Η ερώτηση αυτή εξετάζει τη γνώση των μαθητών σχετικά με την ύπαρξη εθελοντικών οργανώσεων στον τόπο τους. Από τις απαντήσεις φαίνεται ότι το 56% των μαθητών γνωρίζουν ότι υπάρχουν εθελοντικές οργανώσεις στο νησί της Καλύμνου, το 38,3% δεν είναι σίγουρο αν υπάρχουν ενώ το 5,7% δεν γνωρίζει κατηγορηματικά.


Ερώτηση 9. Αν γνωρίζεις εθελοντική οργάνωση στον τόπο σου, σε ποιο τομέα δραστηριοποιείται αυτή η οργάνωση;

Η ερώτηση αυτή απευθύνεται στους μαθητές οι οποίοι απάντησαν θετικά στην ερώτηση 8 και εξετάζει αν έχουν γνώση του τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται η εθελοντική οργάνωση για την ύπαρξη της οποίας είναι βέβαιοι. Έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών (22,8%) δεν γνωρίζει σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται οι εθελοντικές οργανώσεις για των οποίων την υπόσταση είναι σίγουροι, το 21,2% των μαθητών αναφέρουν τον περιβαλλοντικό τομέα ως σημαντική δραστηριότητα εθελοντικών οργανώσεων, το 19,7% τη φιλοζωική δράση, το 19,2% των μαθητών γνωρίζει εθελοντική οργάνωση που προσφέρει βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες όπως οι πρόσφυγες, 13% των μαθητών αναδεικνύει τον τομέα της πολιτικής προστασίας όπως η πυρόσβεση και η διάσωση ατόμων και το 4,1 αναφέρουν διάφορες δραστηριότητες εθελοντικών οργανώσεων.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 9. Αν γνωρίζεις εθελοντική οργάνωση στον τόπο σου, σε ποιο τομέα δραστηριοποιείται αυτή η οργάνωση;. Αριθμός απαντήσεων: 193 απαντήσεις.

Ερώτηση 10.  Έχεις κάποιον συγγενή ή φίλο που είναι μέλος εθελοντικής οργάνωσης;

Η ερώτηση αυτή ανιχνεύει το αν άτομα στο στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο των μαθητών υπάρχει κάποιος εθελοντής ή εθελόντρια σε ορισμένη εθελοντική οργάνωση. Το 32,1% των μαθητών απάντησε ότι γνωρίζει τέτοιο άτομο με εθελοντική δραστηριότητα, το 28% των μαθητών απάντησε αρνητικά και το μεγαλύτερο ποσοστό 39,9% δήλωσε άγνοια.

Γράφημα απάντησης φορμών. Τίτλος ερωτήματος: 10. Έχεις κάποιον συγγενή ή φίλο που είναι μέλος εθελοντικής οργάνωσης; . Αριθμός απαντήσεων: 193 απαντήσεις.


Ερώτηση 11. Στον τόπο σου σε ποιο τομέα θα ήθελες να υπάρχει εθελοντική δράση/οργάνωση;

Η ερώτηση αυτή είναι ανοικτού τύπου σύντομης απάντησης. Οι μαθητές είναι ελεύθεροι να εκδηλώσουν την επιθυμία τους σχετικά με το περιεχόμενο δράσης μιας εθελοντικής ομάδας στον τόπο τους. Με την ερώτηση αυτή σκιαγραφούνται τα τοπικά προβλήματα που θα ήθελαν οι μαθητές μας να αντιμετωπιστούν ή να βελτιωθούν. Μια απλή επεξεργασία των απαντήσεων κατέδειξε τα δυο σημαντικότερα ζητήματα που για τα παιδιά είναι η φροντίδα του περιβάλλοντος της Καλύμνου, με έμφαση στην ανακύκλωση και την καθαριότητα (42 %) και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων (24%). Ακολουθεί σε ποσοστό 13% μια μερίδα παιδιών που δε γνωρίζει και στη συνέχεια σχεδόν ισοβαθμούν η φροντίδα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μας, όπως ορφανά κλπ, και η φροντίδα των μεταναστών και προσφύγων. Η κατηγορία “άλλο” αναφέρεται σε απαντήσεις που δεν μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν αλλού είτε επειδή το παιδί δεν κατάλαβε την ερώτηση ή επειδή η απάντηση του δεν μπορεί να ενταχθεί μαζί με τις υπόλοιπες. Από αυτές ενδεικτικά παραθέτουμε τον τομέα της ιατρικής που ανέφεραν μερικά παιδιά, όπου υποθέτουμε ότι εννοούν τις πρώτες βοήθειες και μια απάντηση που ανέφερε την βοήθεια στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.


M_bFShNgx_fcBUyb_khIqjy9F88JKQPmYS12k3_jpw717le8gEe1PVn58AOqrMHGKuhbEyayv1HDHF1gm2QP54pBn9DONPFIKBP6nVAZrdmgZS2n3P8zcRJEh9-dX9YnfOgJTs16


Αποτελέσματα


Από την ανάλυση των απαντήσεων διαφαίνεται μια αόριστη σχέση των παιδιών με τον εθελοντισμό και όχι τόσο μια παγιωμένη γνώση ή και στάση. Βέβαια, ενδεχομένως με ένα πιο αναλυτικό ερωτηματολόγιο να μπορούσαμε να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες.

Ένα θετικό αποτέλεσμα είναι ότι τα παιδιά που γνωρίζουν εθελοντικές οργανώσεις/δράσεις στον τόπο μας είναι περισσότερα από εκείνα που δεν γνωρίζουν (ερώτηση 8). Επίσης, από αυτά που γνωρίζουν, τα ποσοστά είναι μοιρασμένα ως προς τους τομείς δράσης που γνωρίζουν, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια πρωτογενής πληροφόρηση στον τόπο μας σχετικά με τις διάφορες οργανώσεις (ερώτηση 9). 

Το υψηλό ποσοστό των παιδιών που δεν γνωρίζουν αν γνωρίζουν κάποιον εθελοντή (ερώτηση 10) θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει πολύ ενεργά στη ζωή των κατοίκων η έννοια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, ό,τι σχετικό συμβαίνει δεν συζητείται, δεν προβάλλεται αρκετά, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών να μην γνωρίζει καν αν υπάρχουν γύρω του γνωστοί του εθελοντές.

Η τελευταία ερώτηση έρχεται να μας δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ως προς τα ζητήματα που απασχολούν την πλειοψηφία των παιδιών του σχολείου μας. Η καθαριότητα και η ανακύκλωση βρίσκονται στις περισσότερες απαντήσεις, ίσως επειδή αυτά τα ζητήματα δεν έχουν λυθεί ακόμα στο νησί μας.










Θέματα που αφορούν οι εικονιζόμενες δράσεις

Επιβεβαιώνω ότι έχω λάβει έγγραφη έγκριση για τη χρήση των φωτογραφιών.

Γυμνάσιο