Χρονολόγιο

"Κράτα με να σε κρατώ" και ... ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ!

Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Κρήτης

Ιγνατία Κωφοπούλου

Προστέθηκε: Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020, 8:39 μμ, Τροποποιήθηκε: Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020, 8:39 μμ

Το πρόγραμμα «Κράτα με να σε Κρατώ» ξεκίνησε την τρέχουσα σχολική χρονιά έχοντας ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα που αφορούν την αναπηρία. Ήταν μια πρωτοβουλία του Δήμου Ρεθύμνου και συμμετείχαν  σε αυτό 26 σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Ανάμεσα σε αυτά και το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου που για 5η χρονιά "Νοιάζεται και Δρα" για τα άτομα με αναπηρία. Λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων (αρχές Μαρτίου) πραγματοποιήσαμε με τους μαθητές μας δύο ξεχωριστές επισκέψεις. Σκοπός μας η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης: Τέχνη και αναπηρία

Πως κινείσαι όταν δεν βλέπεις; Πως εκφράζεσαι όταν δεν μιλάς;  Πως γράφεις ή δένεις τα κορδόνια σου όταν τα χέρια δεν σε βοηθούν; Πως αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο όταν δεν αντιλαμβάνεσαι τα χρώματα; Με όχημα την τέχνη και οδηγό τη μουσειοπαιδαγωγό κα Σοφία Τρούλη «περιπλανηθήκαμε» στους χώρους του μουσείου και της αναπηρίας. Μέσα από παιχνίδια, προσομοιώσεις και δραστηριότητες είδαμε έναν άλλο κόσμο, διαφορετικό από το δικό μας.



Ταξιδέψαμε σε άλλους τόπους, σε άλλες εποχές. Γνωρίσαμε άγνωστες πτυχές  της ζωής μεγάλων ανθρώπων όπως  ο Μπετόβεν, ο Αϊνστάιν, ο Βαν Γκογκ,  ο Ματίς, η Φρίντα Κάλο. Είδαμε τη δύναμη της θέλησης και της ψυχής να ξεπερνά τα εμπόδια της αναπηρίας! Αλλά και τη δύναμη της τέχνης να δίνει κουράγιο και να γίνεται διέξοδος στην αναπηρία· Μέσα από χρώματα, πίνακες, κείμενα και πρόσωπα είδαμε την αναπηρία με μια άλλη ματιά! Βιώσαμε, νιώσαμε…  συνειδητοποιήσαμε!


Όμως δεν μείναμε μόνο εκεί. Μιλήσαμε και για την πόλη μας. Γι’ αυτά που μας αρέσουν και αυτά που μας πληγώνουν. Και σχεδιάσαμε στο χαρτί με τα δικά μας χρώματα και συναισθήματα όσα θέλουμε να αλλάξουμε για να γίνει η πόλη μας μια πόλη που θα αντιλαμβάνεται, μια πόλη που θα σέβεται, μια πόλη… για όλους.

 


Κέντρο Νέων Δήμου Ρεθύμνου: Η αναπηρία έχει ονοματεπώνυμο

Επόμενος σταθμός το Κέντρο Νέων του Δήμου Ρεθύμνο, όπου μας περίμεναν η κα Πόπη Κατσιπουλάκη (με αναπηρία όρασης) και ο κος Μανώλης Κοπανάκης (παραπληγικός σε αναπηρικό αμαξίδιο), μέλη και οι δύο του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου.  Καθίσαμε αμήχανα απέναντι τους. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις η κα Πόπη πήρε το λόγο.


Η γλυκιά και ήρεμη φωνή της μας καθήλωσε! Μας μίλησε για τη ζωή της, τα όνειρά της, την πορεία της ως εκπαιδευτικός. Αλλά και για την αναπηρία που ήρθε αργότερα στη ζωή της· Τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, την αποφασιστικότητα, τη συνεχή διεκδίκηση και τη δύναμη ψυχής.  Μας ταξίδεψε και πίσω στο χρόνο, στις αρχές του 19ου αιώνα, τότε που ένα δωδεκάχρονο τυφλό αγόρι, ο  Λουδοβίκος  Μπράιγ ανακάλυπτε ένα πρωτοποριακό σύστημα γραφής και ανάγνωσης που έμελλε να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία όρασης. Μπροστά μας στο τραπέζι και μια μηχανή Μπράιγ. Βάλαμε τα χέρια μας επάνω και δειλά δειλά σχηματίσαμε γράμματα και λέξεις ακολουθώντας τις οδηγίες της κας Πόπης. Δίπλα κι ένα παραμύθι, χωρίς εικόνες! Με εκείνες όμως τις μικρές κουκκίδες που όταν καταφέρεις να τις ψηλαφίσεις και να τις διαβάσεις οι εικόνες ξεπετάγονται υπέροχες μπροστά σου!


Μέσα από ιστορίες της καθημερινότητάς τους που μας διηγήθηκαν μάθαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την έλλειψη προσβασιμότητας σε κάποιους χώρους και κτίρια, αλλά και την έλλειψη σεβασμού απέναντι τους από τους συμπολίτες μας. Συνειδητοποιήσαμε πόσο ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους, όπως η ασφαλής μετακίνηση ή οι ελεύθεροι χώροι στάθμευσης ΑμεΑ, κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη και πως οι κακές πρακτικές και συμπεριφορές μας τη δυσκολεύουν. Και βέβαια συνειδητοποιήσαμε πως μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας πιο φιλική για όλους. 

Φύγαμε γεμάτοι σκέψεις και συναισθήματα. Δυο σταθμοί που μας δίδαξαν, μας ευαισθητοποίησαν και μας έβαλαν στη θέση των ανθρώπων αυτών που καθημερινά παλεύουν με δύναμη και αξιοπρέπεια να ξεπεράσουν όχι μόνο τη δυσκολία της αναπηρίας τους αλλά και τα εμπόδια που εμείς τους βάζουμε. Είδαμε ότι πίσω από αυτό που ονομάζουμε άτομα ΑμεΑ υπάρχουν άνθρωποι με ονοματεπώνυμο, με ανάγκες, δικαιώματα, συναισθήματα και μια μεγάλη αγκαλιά για όλους μας!!!

Θέματα που αφορούν οι εικονιζόμενες δράσεις

Αναπηρία

Επιβεβαιώνω ότι έχω λάβει έγγραφη έγκριση για τη χρήση των φωτογραφιών.

Γυμνάσιο