Χρονολόγιο

Έκθεση Αποτίμησης

ΓΕΛ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΟΣΜΟΥ

Κατερίνα Τσαμούρη

Προστέθηκε: Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020, 9:34 μμ, Τροποποιήθηκε: Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020, 9:34 μμ

Έκθεση Αποτίμησης του Προγράμματος

«Νοιάζομαι και Δρω»

Α. Γενικά Στοιχεία

Σχολική Μονάδα:  ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευόσμου Θεσσαλονίκης

                   

Σχολικό Έτος: 2019-2020

EmailΕπικοινωνίας: mail@lyk-diap-v-thess.thess.sch.gr>

Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί (Ονοματεπώνυμο): Αθανάσιος Αδάμ, Δήμητρα Γραβάνη, Γαρυφαλλιά Δομουχτσίδου, Ελένη Μακρίδου, Λάζαρος Μωυσιάδης, Χρυσούλα Νένου, Ευαγγελία Σειρά, Κυριακή Σιδηροπούλου, Κατερίνα Τσαμούρη, Βαρβάρα Φελεκίδου.

Αριθμός Συμμετεχόντων Μαθητών:  120 μαθητές και μαθήτριες Α΄ και Β΄ Λυκείου

Τάξεις Συμμετεχόντων Μαθητών:     Α΄, Β΄ Λυκείου

«Δίνουμε αξία στη δράση»:

«Συμμετέχουμε και δρούμε εθελοντικά για μια δίκαιη κοινωνία της Ευρώπης»

Β. Είδος Δράσης

 

Περιβάλλον

Χ

Πολιτισμός

 

Υγεία

Χ

Αιμοδοσία

 

Ενεργός πολίτης

Χ

Βελτίωση συνθηκών στη γειτονιά / στην κοινότητα

Χ

Βελτίωση συνθηκών και λειτουργιών στο σχολείο

Χ

Δανειστικές βιβλιοθήκες

 

Δράση ανεύρεσης πόρων και δωρεά χρηματικού ποσού

 

Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση κοινής γνώμης

Χ

Προσφορά αγαθών σε πρόσφυγες

Χ

Προσφορά υπηρεσιών σε πρόσφυγες

 

Προσφορά αγαθών σε άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

 

Προσφορά υπηρεσιών σε άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

 

Προστασία ζώων

 

Άλλο (παρακαλώ προσδιορίστε):

 

 

Γ. Περιγραφή Προγράμματος

Γ1.  Στόχευση των δράσεων:

Με τη συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά  σκοπός μας ήταν να αναδυθεί μια αυτόνομη κοινότητα μαθητών, μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων η οποία θα λειτουργεί εθελοντικά και θα δρα για την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα και την προώθηση στην ευρύτερη κοινωνία των εννοιών αυτών αλληλεγγύη, εθελοντισμός, δωρεά και χορηγία, ανθρωπιστικές αξίες, νοιάζομαι, δρω, ενεργός πολίτης.

Συγκεκριμένα, οι στόχοι που θέσαμε ήταν:

1.     Να αξιοποιήσουν οι μαθητές τις δεξιότητες και τα κοινά ενδιαφέροντά τους για να στηρίξουν την τάξη, το σχολείο, τη γειτονιά, την κοινότητά τους. Να ζητηθεί η ενεργός συμβολή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων τονίζοντας την αναγκαιότητα και τα οφέλη της ομαδικότητας, της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης, που αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και  ενεργού πολιτειότητας.   

2.     Να εμπλακούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι οι μαθητές και οι μαθήτριες με την ουσιαστική λειτουργία των εκλεγμένων συμβουλίων τους σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την Τοπική Κοινότητα και τον Σύλλογο των Εκπαιδυετικών.

3.      Να ενισχυθεί η περιβαλλοντική συνείδηση και οι διαπολιτισμικές αξίες.

4.     Να γίνει διάχυση των αποτελεσμάτων για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλης της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

 

Γ2.  Περιγραφή των δράσεων:

Στο πλαίσιο των μαθημάτων Πολιτικής Παιδείας, Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Μαθηματικών, Βιολογίας, των Αγγλικών, Ερευνητικής Εργασίας εφαρμόστηκαν βιωματικές δραστηριότητες μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό του Νοιάζομαι και Δρω, αλλά και άλλο υλικό με αντίστοιχη στόχευση. Οι δράσεις ήταν ποικίλες:

1.     Ενισχύθηκαν δράσεις ανακύκλωσης υλικών: συλλογή χαρτιού, πλαστικών καπακιών, φαρμάκων, ηλεκτρικών συσκευών, τηγανέλαιου από τους μαθητές του σχολείου και τις οικογένειές τους.

2.     Διοργανώθηκε εκδήλωση – επίσκεψη στο Οχυρό Ρούπελ για όλους τους μαθητές του σχολείου με θέμα την ιστορία και την αντίσταση στον φασισμό και στον ναζισμό. 

3.     Διοργανώθηκε εκδήλωση σε συνέργεια με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, στην οποία οι μαθητές του σχολείου και οι νέοι μαθητές-πρόσφυγες  της Τάξης Υποδοχής πήραν μέρος μαζί σε θεατρικά δρώμενα με στοιχεία από όλες τις γλώσσες των συμμετεχόντων, έγραψαν ποιήματα σε διάφορες γλώσσες με τεχνικές δημιουργικής γραφής, τραγούδησαν στα ελληνικά και στα αραβικά, έπαιξαν πολυγλωσσικά επιτραπέζια παιχνίδια και μαγείρεψαν φαγητά από τους τόπους τους.

4.     Συγκεντρώθηκαν αγαθά (ρουχισμός, τρόφιμα, φάρμακα και παιχνίδια για μικρά παιδιά) με τη σύμπραξη του Συλλόγου Γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την υποστήριξη δομών φροντίδας προσφύγων.

5.     Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο πρόγραμμα «KIDS SAVE LIVES» και επιμορφώθηκαν διαδικτυακά στις πρώτες βοήθειες και έγιναν μέλη μιας κοινότητας εθελοντών η οποία έχει καταφέρει να αυξήσει την επιβίωση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής στην Ελλάδα και έχει βραβευτεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης.

6.     Πραγματοποιήθηκε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου στο πλαίσιο Περιβαλλοντικού Προγράμματος με θέμα: «Τα σχολεία προστατεύουν το Κλίμα». Οι γονείς  πήραν ενεργό ρόλο συμμετέχοντας στο Ενεργειακό Συμβούλιο του σχολείου. Μελέτησαν το ζήτημα της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας, έκαναν ενεργειακή περιήγηση στο σχολείο και ξεκίνησε η καταγραφή και επεξεργασία των δεδομένων. Η σχολική κοινότητα ενεργοποιήθηκε για την αποτροπή της κλιματικής κρίσης που απειλεί τον πλανήτη μας και για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, μειώνοντας έτσι το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου και της γειτονιάς.

7.     Εν μέσω πανδημίας και κλειστών σχολείων μαθητές της Α΄ Λυκείου και μαθητές της Τ.Υ. συνεργάστηκαν εξ αποστάσεως δημιούργησαν μια ομαδική δημιουργική εργασία για να παρουσιάσουν μνημεία και ιστορίες από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους οι μαθητές της Τάξης Υποδοχής και από τη Θεσσαλονίκη την πόλη που αποτελεί το κοινό μας περιβάλλον, την πόλη που  μας φιλοξενεί όλους.

8.     Επίσκεψη στο σχολείο εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για θέματα Προσφύγων, στο πλαίσιο ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης  των μαθητών και των μαθητριών μας γύρω από το προσφυγικό ζήτημα με στόχο τη δημιουργία κλίματος ανοχής και σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων. (20 Φεβρουαρίου )

9.     Διαδικτυακή ενημέρωση για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου).

10.  Προετοιμασία για τη διοργάνωση διαδικτυακού αγώνα επιχειρηματολογίας στην Αγγλική γλώσσα στο σχολείο μας. Εθελοντική συμμετοχή μαθητών & μαθητριών στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή.

11.  Δημιουργία μαθήματος https://eclass.sch.gr/courses/EL1413193/ στην ηλεκτρονική τάξη (η-τάξη) της πλατφόρμας του σχολικού δικτύου (sch. gr). Με τίτλο «Νοιάζομαι & Δρω … σε καραντίνα». Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Α5 και της Τάξης Υποδοχής, αξιοποίησαν το ηλεκτρονικά εργαλεία της πλατφόρμας, εργάστηκαν ομαδικά και συνέχισαν την δημιουργική εργασία που είχαν ξεκινήσει πριν από την καραντίνα. Η αρχική ιδέα, να επισκεφθούμε σημεία της Θεσσαλονίκης και να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη, την ιστορία και τη σημερινή ανθρώπινη πλευρά της βιωματικά, εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε στην περίοδο της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας. Η κοινωνική απόσταση που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού μας οδήγησε στη συνεργασία για ένα ταξίδι φανταστικό με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Αποφασίσαμε, τελικά, να ταξιδέψουμε μαζί πιο μακριά από το Πακιστάν μέχρι το Κονγκό και τα Βαλκάνια με αφετηρία και τέρμα την πόλη που μας φιλοξενεί, τη Θεσσαλονίκη. Κάθε μαθητής και μαθήτρια της Τάξης Υποδοχής παρουσιάζει έναν τόπο ή ένα μνημείο της πατρίδας που άφησε πίσω του και ομάδες μαθητών και μαθητριών της Πρώτης Λυκείου παρουσιάζουν σημεία της Θεσσαλονίκης. 

Γ3.  Σύνδεση των δράσεων:

Οι δράσεις συνδέονται μέσω της διαθεματικής προσέγγισης, εφόσον εμπλέκονται ποικίλα  γνωστικά αντικείμενα και ενισχύεται ο πλουραλισμός και η ιδέα της αλληλεπίδρασης όλων όσων συνυπάρχουν και εμπλουτίζουν τη ζωή μας. Η ποικιλία των σχεδιαζόμενων δράσεων αναδεικνύει μια ολιστική αντίληψη και προάγει το πρότυπο του πολυδιάστατου ανθρώπου που συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και ετοιμάζεται για να είναι χειραφετημένος  ενεργός πολίτης του 21ου αιώνα που θα απολαμβάνει τις δυνατότητες  που του παρέχονται και ταυτόχρονα θα λειτουργεί ως ηθική προσωπικότητα,  προσφέροντας  με ενσυναίσθηση τη δική του βοήθεια στους συνανθρώπους του και δρώντας θετικά για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων. Σκοπός των δράσεων ήταν να βοηθήσουν τους μαθητές μας να γίνουν κριτικά σκεπτόμενα άτομα. Με βάση τη γνώση, την κατανόηση τα παιδιά αρχίσαν να αναλύουν, να συνθέτουν, να εφαρμόζουν και να αξιολογούν διαδικασίες που θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν στο σχολείο και όχι μόνο.

 

Δ. Υλικό που αξιοποιήθηκε

  1. Living Democracy (Εκπαιδευτικό υλικό του Συμβουλίου της  Ευρώπης)
  2. Connecting classrooms
  3. Compass και Compassito-Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Συμβούλιο Ευρώπης)
  4. Life-skills (British Council)
  5. Πολύτροπη Γλώσσα ( http://politropi.greek-language.gr )
  6. Δημοκρατική Παιδεία (http://www.demopaideia.gr )

 

Ε. Προσέλκυση της Οικογένειας και Συμμετοχή της (έως 200 λέξεις):

Οι οικογένειες των μαθητών ενημερώθηκαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς για τη συμμετοχή των παιδιών τους και για το περιεχόμενο και τους στόχους του  Προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» με επικέντρωση στο 5ο τεύχος του προγράμματος.  Προκειμένου να προσελκύσουμε γονείς ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα ζητήσαμε τη ενεργή συμμετοχή τους στη δημιουργία ενεργειακής ομάδας, στην ενεργειακή περιήγηση και καταγραφή του ενεργειακού προφίλ του σχολείου. Σκοπός ήταν να γίνει κατάρτιση σχεδίου δράσης για εξοικονόμηση ενέργειας, σύνταξη και εφαρμογή οικοκώδικα, ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για την κλιματική αλλαγή και διατύπωση προτάσεων  στο Δήμο για αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολικό κτίριο. Η δράση είχε σκοπό ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντικά τα μέλη της  οικογένειας ( με συμπερίληψη γιαγιάδων, παππούδων, θείων και ξαδέλφων) ώστε να γίνεται παρακολούθηση ενεργειακής κατανάλωσης και ευαισθητοποίηση για εξοικονόμηση ενέργειας και την αλλαγή ενεργειακών συμπεριφορών. Για την ενεργειακή επιτροπή και το ενεργειακό συμβούλιο υπήρξε ενδιαφέρον από πολλούς γονείς αλλά προτιμήθηκαν αυτοί που είχαν τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες.

 

ΣΤ. Συνεργασία με Φορείς (έως 200 λέξεις):

 

  1. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου
  2. Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για θέματα Προσφύγων
  3. Europe Direct 
  4. Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου
  5. ΕΚΕΤΑ
  6. Κ.Π.Ε  Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου
  7. E-Twinning
  8. ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
  9. Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ

Αναλυτικά η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία με άξονα την αλληλεγγύη και την ενεργή συμμετοχή, ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε τους μαθητές μας σε θέματα μη διάκρισης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικολογίας, μη βίας και διαπολιτισμικότητας. Το πρόγραμμα του Ιδρύματος «Χάινριχ Μπελ» ενεργοποίησε τους μαθητές μας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των παιδιών, στην ανάπτυξη νέων ιδεών και πρακτικών στην κατεύθυνση του κοινωνικο-οικολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας με άξονες την ενεργειακή μετάβαση και την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία.

 

Ζ. Αναστοχασμός– Αποτίμηση (έως 200 λέξεις):

Οι στόχοι που θέσαμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς επιτεύχθηκαν σε ικανοποιητικό  βαθμό. Με την αμέριστη  βοήθεια της συντονίστριάς μας κ. Χριστίνας Χρηστίδου, το υποστηρικτικό θεωρητικό υλικό του Προγράμματος, την πολύ καλή συνεργασία των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών έγινε δυνατόν να προκληθεί το ενδιαφέρον των μαθητών μας και να  αξιοποιηθούν οι δεξιότητες τους και να εμπλακούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν στις δράσεις με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.  Θεωρούμε ως ισχυρό σημείο της δράσης μας τη δημιουργία ηλεκτρονικής τάξης για το πρόγραμμα «Νοιάζομαι & Δρω»  με την έναρξη της καραντίνας.  Με την τάξη αυτή είχαμε καθημερινή επικοινωνία με τους μαθητές μας, μοιραζόμασταν ιδέες, εμπειρίες και συνεχίσαμε τη δημιουργική μας εργασία αναπτύσσοντας νέες ψηφιακές δεξιότητες. Η πανδημία έγινε αφορμή και πρόκληση προκειμένου να αναπτυχθεί η περιβαλλοντική συνείδηση και οι διαπολιτισμικές αξίες. Η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός βρήκαν τον τρόπο και «ξετρύπωσαν» από την καραντίνα και πρόσφεραν πραγματική χαρά και τροφοδότησαν με  δημιουργικότητα όλους.

 

 

 


Θέματα που αφορούν οι εικονιζόμενες δράσεις

Περιβάλον
Ζώα
Πρόσφυγες
Άστεγοι
Ζωή στην κοινότητα
Σχολική ζωή
Οικογένεια

Επιβεβαιώνω ότι έχω λάβει έγγραφη έγκριση για τη χρήση των φωτογραφιών.

Λύκειο